Geschiedenis van Usui Reiki?

Mikao Usui

Mikao Usui werd geboren op 15 augustus 1865 in het dorpje Taniai ( een deel van de stad Yamagata), in het midden van Japan. Bekend is dat hij langere tijd studeerde aan de Boeddhistische Tendai – Tempel op de heilige berg Kurama ten noorden van Kyoto.

De studie betrof “Kiko”, een helingsvorm waarbij met meditatie, ademhalingstechnieken en langzame bewegingen de gezondheid wordt verbeterd.

In zijn leven heeft Usui veel gedaan, geleerd en gereisd. Hij veranderde vaak van baan. Eén van zijn banen was secretaris van Shinpei Goto ( hoofd van het ministerie van sociale zaken en volksgezondheid). Hierdoor leerde Usui mensen kennen uit de reguliere gezondheidszorg en kon zo zijn medische kennis vergroten. Daarnaast reisde hij in deze functie de wereld over.  In deze periode is hij getrouwd met Sadako Suzuki en heeft met haar twee kinderen gekregen.

Na al deze ervaringen kwam hij tot de vraag: wat is de ware betekenis van het leven, hoe bereik ik een staat van absolute innerlijke rust? Vanaf 1921 besloot Usui zich voortaan bezig te houden met spiritualiteit. Hij werd een Boeddhistische Zen monnik in de Tendai Tempel op de Kurama berg. Ondanks dat vond hij geen verlichting en vroeg zijn Zenmeester om advies. Deze zei zonder aarzelen: misschien moet je de dood ervaren.

In maart 1922 trok hij zich terug op de Kurama berg (net buiten Kyoto) om te vasten. Dit vasten was een voorbereiding op de dood. Na 3 weken vasten voelde Usui plots een krachtige schok in het midden van zijn hersenen en raakte buiten bewustzijn. Toen hij bij kwam voelde hij zich (ondanks het vasten) energiek en verfrist. De Reiki energie had zijn ziel en lichaam binnen gedrongen. Hij had eindelijk de verlichting ervaren. Terwijl hi de berg afrende struikelde hij over een boomwortel en bezeerde zijn teen, hij legde zijn hand erop en de pijn verdween. Daarna begon hij familieleden te behandelen wat goede resultaten opleverde.

Later dat jaar richtte hij de Usui Reiki Ryoho Gakkai ( stichting voor Usui geneeswijze) op en opende hij een Reiki kliniek in het centrum van Tokyo. Deze kwam goed van pas tijdens de grote aardbeving van 1923, waarbij meer dan 140.000 mensen om het leven kwamen. Door zijn vele (gratis) werkzaamheden met Reiki na deze aardbeving kreeg hij de Kun San To onderscheiding van de toenmalige keizer Meiji. In deze periode heeft hij heel veel mensen opgeleid in Reiki zodat ook zij de vele gewonde mensen konden behandelen.

Usui reisde heel Japan af voor Reiki. Hij heeft meer dan 2000 mensen opgeleid waaronder 22 Reiki Teachers. Usui kwam veel op marinebases. Hij had daar vele cursisten. Ideaal voor op hun verre reizen als er geen medicijnen voorhanden waren.

In een bepaalde periode waren de regels omtrent de medische wereld erg streng. Bij overtreding kon je een gevangenisstraf riskeren. Behalve voor Reiki. In de ‘Reiki association’ zaten heel hoge mensen uit de marine. Rond 1940 waren er 1 miljoen Reiki beoefenaars in Japan.

Usui was een vriendelijke man met een constante glimlach op zijn lippen. Hij had een groot hart en was altijd in een goed humeur. Hij dacht niet in problemen maar in mogelijkheden en lessen.

Hij overleed aan een beroerte op 9  maart 1926 in het Reiki centrum in Fukuyama. Hij is begraven bij de Saihoij Tempel in Suginami – Ku in Tokyo. De grote gedenksteen van 3 meter hoog is geplaatst door Usui’s studenten, waarop zijn levenswerk is beschreven.